Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ιστορική ημέρα στην Κολομβία: Αφοπλισμός των FARC - EP

 

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

 Πηγή: Telesurtv.net

Σήμερα ξημερώνει στην Κολομβία μια μέρα, μετά από πάνω από μισό αιώνα, με το μεγαλύτερο αντάρτικο πλήρως αφοπλισμένο, γεγονός που θα γιορταστεί με συμβολική εκδήλωση, στην οποία τα FARC-EP θα παύσουν να είναι ένοπλο κίνημα.

Το αξιοσημείωτο γεγονός θα λάβει χώρα στην ουδέτερη ζώνη του δήμου Μεσέτας, στο ΝΑ διαμέρισμα της Μέτα, όπου θα μεταβούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και ο ηγέτης των ανταρτών, Τιμολεόν Χιμένες, γνωστός ως Τιμοτσένκο.


Σε συνέντευξη στο πρόγραμμα Paz por Lozano που μετέδωσε το Telesur, ο αναλυτής του ιδρύματος «Ειρήνη και Συμφιλίωση», Αριέλ Φερνάντο Άβιλα, δήλωσε ότι η εκδήλωση πρωτοκόλλου της Τρίτης θα είναι μια «ιστορική ημέρα» για την Κολομβία.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ενημέρωσε στις 26 Ιουνίου μέσω ανακοινωθέντος ότι οι Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) ολοκλήρωσαν την παράδοση των όπλων στους αντιπροσώπους του οργανισμού στην Κολομβία.

Ο επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ, Ζαν Αρνό, συνεχάρη την ηγεσία των FARC-EP για τη διαδικασία αφοπλισμού, γιατί για τον ΟΗΕ ήταν εξαιρετική στιγμή για να ολοκληρωθεί ο στόχος που είχε τεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας πριν πάνω από ένα έτος.

Η Αβάνα ήταν το σκηνικό όπου επισημοποιήθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τα FARC-EP σχετικά με την διμερή και ολοκληρωτική κατάπαυση πυρός, της παροχής εγγυήσεων ασφάλειας και τη μάχη κατά εγκληματικών οργανώσεων, επιπλέον της παράδοσης των όπλων.

Τα FARC-EP έπαυσαν να είναι ένοπλη πολιτική οργάνωση ακολουθώντας την δράση κάτω από τις παραμέτρους ασφαλείας του κολομβιανού κράτους.

Ο πρόεδρος Σάντος έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι «η παράδοση των όπλων αντιπροσωπεύει την αρχή μιας νέας Κολομβίας που προχωρεί προς την ειρήνη. Ευχαριστώ την Αποστολή του ΟΗΕ στην Κολομβία για την υποστήριξη και την δουλειά της». Πρόσθεσε ακόμα ότι «Κέρδισε η λογική, κέρδισε η ζωή. Τα FARC τελείωσαν τη διαδικασία αφοπλισμού, και έτσι το πετύχαμε: Ζήτω η Ζωή!»

Με παρόμοιο ύφος ο κομαντάντε Τιμοτσένκο, ο οποίος βρίσκεται στο μεταβατικό στρατόπεδο των εξεγερμένων στην πλαγιά της Μπουεναβίστα, σχολίασε: «Μόλις φτάσεις στη Μεσέτας, αισθάνεσαι μεγάλη συγκίνηση και πολλή προσδοκία».

Κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες η αντάρτικη ομάδα είχε παραδώσει το 60% του οπλοστασίου της, σε δύο παραδόσεις όπλων στον ΟΗΕ, από 30% στην καθεμία. Την προηγούμενη Δευτέρα, μέρα γιορτής στην Κολομβία, ολοκλήρωσε σε μια εβδομάδα το 40% που απέμενε της παράδοσης του στρατιωτικού οπλισμού στον διεθνή οργανισμό. 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου