Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα εξηγεί τι συμβαίνει στη χώρα του



Δεκάδες συναγωνιστές παρακολούθησαν την εκδήλωση – συζήτηση με τον πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Πανελλαδικής Ανεξάρτητης  Ταξικής Εργατικής Κίνησης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Χοσέ Μαρτί” την Παρασκευή  28 Απρίλη 2017.


Ο πρέσβης αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα του από τον συνεχιζόμενο για χρόνια οικονομικό πόλεμο και την συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική παρέμβαση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή και γενικότερα, αναφέρθηκε στην όξυνση των τελευταίων ημερών.
Τόνισε συγκεκριμένα ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται εδώ και χρόνια στο κέντρο της μιντιακής επίθεσης. Μπορεί να περάσουν κάποιες εβδομάδες χωρίς ειδήσεις για τη Βενεζουέλα – είπε – πράγμα που σημαίνει ότι εκείνο το διάστημα τα πράγματα πάνε καλά, υπάρχουν όμως και διαστήματα που τα διεθνή ΜΜΕ κατακλύζονται από ειδήσεις για τη χώρα του, κατά κανόνα αρνητικές.
Τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάζεται μια όξυνση της δράσης της φασιστικής αντιπολίτευσης, με βίαιες ενέργειες, δολοφονίες, ανοιχτή βία στους δρόμους, επιθέσεις σε δημόσια κτίρια, ακόμα και σε ένα μαιευτήριο τις τελευταίες μέρες. Η στοχευμένη αυτή δράση, έχει κοστίσει μέχρι τώρα 27 νεκρούς στη χώρα του.


Ο πρέσβης επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, γιατί ο κίνδυνος για την Μπολιβαριανή Επανάσταση και την χώρα, είναι κυρίως από το εξωτερικό και έχει αυξηθεί με τις τελευταίες κινήσεις. Συγκεκριμένα, το διάταγμα Ομπάμα που χαρακτηρίζει τη Βενεζουέλα «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνει στρατιωτική επέμβαση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου και σε αυτό το πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Διοίκησης του Νότου του Στρατού των ΗΠΑ. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από ποτέ, τόνισε, για άμεση ή έμμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.
Αναφερόμενος στους λόγους που η Βενεζουέλα είναι μόνιμα στο στόχαστρο των ΗΠΑ, πέρα από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, τα μεγάλα πετρελαϊκά της αποθέματα, τόνισε:
Παρότι δεν θελήσαμε ποτέ να είμαστε πρότυπο για κανέναν, γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα έχουμε υπάρξει ένα παράδειγμα, γιατί αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτική στον καπιταλισμό.


Ευχαριστώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί που με κάλεσε σήμερα εδώ, γιατί σήμερα μπορώ να σας πω ότι αυτό το παράδειγμα που δώσαμε σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να αφανιστεί. «Τα πιόνια έχουν στηθεί πια στην σκακιέρα» και σήμερα όσο ποτέ χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας.
Με κάθε ταπεινότητα ζητώ την αλληλεγγύη σας, την αλληλεγγύη σας με την Επανάστασή μας και την διαδικασία αλλαγών, την αλληλεγγύη σας με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Γιατί ήδη στη Βενεζουέλα έχουν πεθάνει την τελευταία εβδομάδα 27 άτομα, εξ αιτίας της φασιστικής βίας και εμείς θέλουμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουν να αυξηθούν οι θάνατοι στη χώρα μας και σε κάθε άλλη χώρα του κόσμου. Απέναντι στις μεγάλες αυτοκρατορίες, οι λαοί πάντα είχαν φωνή. Γι αυτό ζητάμε σήμερα την υποστήριξη του Ελληνικού λαού, του ζητάμε να σταθεί αλληλέγγυος δίπλα στη Βενεζουέλα.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και μικρές τοποθετήσεις και για πάνω από 2 ώρες εξέφρασαν το ενδιαφέρον, τον προβληματισμό τους και την αλληλεγγύη τους στον μαχόμενο λαό της Βενεζουέλας. Αρκετοί πρότειναν διάφορες ιδέες και τρόπους για την οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης, που είναι υπό συζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση, η Βενεζουέλα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ και οι αγωνιστές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε επιφυλακή.
Ακολουθεί το ηχητικό βίντεο με όλη την ομιλία και συζήτηση


 
Lefteria
Τα πρωτοσέλιδα για τη συνεχιζόμενη βία στη Βενεζουέλα είναι σχεδόν αναπόφευκτα. Μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν μέσω αντιδημοκρατικών διαμαρτυριών.
Θάνατοι που αποδίδονται σε διαδηλωτές της αντιπολίτευσης
Ο Yey Amaro, 37χρονος αστυνομικός, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο αντικυβερνητικών διαδηλωτών στις 11 Απριλίου εν μέσω διαδηλώσεων.
Ο Kevin Leon, 30χρονος φούρναρης στο El Valle της περιοχής του Καράκας, πυροβολήθηκε στις 20 Απριλίου από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που επιτέθηκαν στο κατάστημά του.
Η Ricarda de Lourdes, 83χρονη γυναίκα που πέθανε στο σπίτι της στο Καράκας στις 10 Απριλίου από υδροκεφαλία. Όταν τα συμπτώματά της ξεκίνησαν νωρίτερα εκείνη την ημέρα, δεν μπόρεσε να μεταφερθεί σε ένα κοντινό νοσοκομείο επειδή οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης μπλόκαραν όλους τους δρόμους της γειτονιάς, εμποδίζοντας τα ασθενοφόρα να την πάρουν.
Ο Ramon Martinez, 29χρονος μάγειρας που εργαζόταν στο ίδιο αρτοποιείο με τον Kevin Leon, πυροβολήθηκε επίσης από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στις 20 Απριλίου.
Ο Brayan Principal, 13χρονος κάτοικος της Ali Primera Socialist City, πυροβολήθηκε από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στις 11 Απριλίου μετά την ανατροπή της κύριας πύλης της κοινότητας.
Η Paola Ramirez, 23χρονη φοιτήτρια από την Tachira, πυροβολήθηκε από μέλη του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης Vente Venezuela στις 19 Απριλίου, πάνω από 20 φορές.
Επίσης εννέα διαδηλωτές της αντιπολίτευσης πέθαναν από ηλεκτροπληξία, όταν επιχείρησαν να παραβιάσουν αρτοποιείο στο El Valle το οποίο διέθετε ηλεκτροφόρο σύρμα στην είσοδο στις 20 Απριλίου.
Θάνατοι που αποδίδονται στις κυβερνητικές δυνάμεις
Ο Daniel Queliz, 20χρονος φοιτητής από το Carabobo, πυροβολήθηκε από την αστυνομία στις 10 Απριλίου ενώ συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία.
Θάνατοι υπό διερεύνηση
Ο Gruseny Antonio Canelon, 32χρονος υποστηρικτής της αντιπολίτευσης από τη Lara, πέθανε από ανεπάρκεια οργάνων στις 13 Απριλίου. Ομάδες της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας δύο ημέρες νωρίτερα.
Ο Miguel Angel Colmenarez, 36χρονος υποστηρικτής της αντιπολίτευσης από τη Lara, πυροβολήθηκε στις 12 Απριλίου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από δράστες που δεν έχουν ταυτοποιηθεί και επέβαιναν σε μοτοσικλέτες κοντά σε διαμαρτυρία.
Ο Melvin Guitan, 26χρονος που εργαζόταν στο γραφείο δημάρχου στη Sucre, πυροβολήθηκε από άγνωστους οπλοφόρους στις 20 Απριλίου κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας.
Θάνατοι που δε σχετίζονται απευθείας με τις διαμαρτυρίες
Ο Oliver Villa Camargo, 29χρονος επιχειρηματίας ψηφιακού μάρκετινγκ, πυροβολήθηκε από άγνωστους δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες στο Καράκας.
Ο Carlos Moreno, 19χρονος φοιτητής, πυροβολήθηκε στο κεφάλι στο Καράκας στις 19 Απριλίου από ένοπλους ληστές που έκλεψαν τη μοτοσικλέτα του.
Ο Jairo Ortiz, 19χρονος φοιτητής, πυροβολήθηκε από τον αστυνομικό Rohenluis Leonel Mata στην πολιτεία Μιράντα. Αφού αποδείχθηκε ότι ο Ortiz δεν είχε εγκληματική δράση, η αστυνομία της Βενεζουέλας συνέλαβε αμέσως τον Μάτα, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινική δίωξη.
*Την Κυριακή 23 Απριλίου απεβίωσε και η Almelina Carrillo Virgüez, που βρισκόταν στην εντατική σε νοσοκομείο του Καράκας αφού δέχτηκε μπουκάλι με πάγο στο κεφάλι, το οποίο εκσφενδονίστηκε από κτίριο που βρίσκεται στην La Candelaria, καθώς λάμβανε μέρος σε πορεία των τσαβίστας.
** Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βενεζουέλα τη Δευτέρα 24 Απριλίου από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για τις οποίες έκανε κάλεσμα η αντιπολίτευση.
Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να μπλοκάρουν δρόμους και αυτοκινητόδρομους σε ολόκληρη τη χώρα σε μια «μεγάλη εθνική καθιστική διαμαρτυρία» που διοργάνωσε ο δεξιός συνασπισμός της αντιπολίτευσης, η MUD.
Από καθιστική διαμαρτυρία σε λουτρό αίματος
Κατά τις βραδινές ώρες, τα στοιχεία που είχαν αναλάβει να προκαλέσουν βία και σχεδόν εμπόλεμες συγκρούσεις στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις άρχισαν να δρουν. Καθώς αποχωρούσαν οι διαδηλωτές, άρχισαν οι υλικές ζημιές και οι επιθέσεις σε ανθρώπους, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.
Στην πολιτεία Μπαρίνας μιια συμπλοκή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός άντρα. Η Εισαγγελία επιβεβαίωσε δύο περιπτώσεις δολοφονίας, από τη μια πλευρά την δολοφονία του Renzo Rodríguez Roda (54), ο οποίες δέχτηκε από πυροβολισμό στο στήθος όταν ήταν στην περιοχή του τσαβικού δήμου Μπολίβαρ. Ο Rodriguez δούλευε για μια εταιρεία που προσέλαβε η κρατική εταιρεία τηλεφωνίας CANTV.
Σε Μέριδα, σκοτώθηκε ο Jesús Sulbarán (42). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Sulbarán ήταν κοντά στην οδογέφυρα Campo Elias της Μέριδα, όταν τραυματίστηκε στο λαιμό από πυρά που πιθανόν προήλθαν από τα γύρω σπίτια.
Η ίδια διαδικασία εφαρμόστηκε στον Daniel Infante, ο οποίος σύμφωνα με την εκδοχή της δημοσιογράφου Erika Sanoja εκτός του ότι είναι φοιτητής στο ULA ήταν και εργάτης στην Tromerca, κυβερνητικό φορέα που τέθηκε ως στόχος των επιθέσεων σε λογαριασμούς Twitter που προωθούν τα guarimbas. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Luis Alberto Marquez, ο οποίος συμμετείχε σε μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση σύμφωνα με τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη Tarek William Saab.
Δολοφονία του συνδικαλιστή Εσμίν Ραμίρες

Την Κυριακή βρέθηκε στο κρατίδιο Μπολίβαρ το πτώμα του Εσμίν Ραμίρες, ηγέτη του σωματείου σιδηρομεταλλεύματος και μέλος του κυβερνώντος κόμματος PSUV (Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας).
Απήχθη το Σάββατο από μέλη της βενεζολάνικης αντιπολίτευσης και δολοφονήθηκε την Κυριακή, αφού δέχτηκε πολλούς πυροβολισμούς στο κεφάλι.
Εμβληματική φυσιογνωμία του εργατικού κινήματος στη Βενεζουέλα, ο Ραμίρες είχε καταγγείλει πολλάκις τη δράση της αντιπολίτευσης, ενώ συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις προς υπεράσπιση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.




Φωτογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters επιβεβαιώνει πώς οι βανδαλισμοί στή Βενεζουέλα ήταν από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης 

https://lefterianews.wordpress.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου