Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

ΟΗΕ "Υεμένη: Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου"





- Διεθνής Αμνηστία: Ουάσινγκτον και Λονδίνο τροφοδοτούν την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη
- Παγκόσμια Οργάνωση Υγειας: Χωρίς προηγούμενo η επιδημία χολέρας στην Υεμένη «Η ταχύτητα επιδείνωσης αυτής της επιδημίας χολέρας είναι χωρίς προηγούμενο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, τηλεφωνικώς, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Υεμένη, Νέβιο Ζαγκάρια.
- Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμού στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και τη Νιγηρία.
- Στην Υεμένη, που βιώνει την καταστροφή των υποδομών από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας, τουλάχιστον 1310 άνθρωποι πέθαναν από επιδημία χολέρας που απειλεί να πλήξει 300.000 άτομα μέχρι το τέλος Αυγούστου.
- Στην Υεμένη των 27 εκατομμυρίων κατοίκων, οι αριθμοί τρομάζουν.
  Η ζωή 7 εκατομμυρίων ανθρώπων απειλείται άμεσα από το φάσμα της πείνας.  Συνολικά 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται αποκλειστικά από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.




Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ότι τροφοδοτούν την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη με τις πωλήσεις όπλων που κάνουν προς τη Σαουδική Αραβία, χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο.


Σε μια ανακοίνωσή της η οργάνωση σημειώνει πως οι ΗΠΑ και η Βρετανία προμήθευσαν με όπλα αξίας υψηλότερης από 5 δισεκ. δολάρια τη Σαουδική Αραβία αφότου η χώρα αυτή επενέβη πριν από δύο χρόνια στην Υεμένη, επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών. Αυτό το ποσό είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από τη βοήθεια που χορήγησαν οι δύο χώρες στην Υεμένη το ίδιο διάστημα, προσθέτει η Αμνηστία.


Η Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο υπέρ των δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, οι οποίες συγκρούονται με τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι κατέλαβαν το 2014 μεγάλα τμήματα της επικράτειας της Υεμένης, ανάμεσά τους και την πρωτεύουσα Σαναά.


«Η σύρραξη εξανάγκασε 3 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στοίχισε τη ζωή χιλιάδων αμάχων και άφησε τη χώρα αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή», κατήγγειλε η Λιν Μααλούφ, στέλεχος της περιφερειακής διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυτό.


«Τα όπλα που προμήθευσαν κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία χρησιμοποιήθηκαν για να διαπραχθούν κατάφωρες παραβιάσεις (των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και οδήγησαν σε μια ανθρωπιστική καταστροφή», συνέχισε η Μααλούφ, για την οποία η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο είναι μια απίστευτη αντίφαση το γεγονός πως «συνεχίζουν να εγκρίνουν παραδόσεις όπλων την ώρα που χορηγούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της πολύ σοβαρής κρίσης που συνέβαλαν να προκληθεί».


http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2017/07/blog-post_89.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου